Dovra Trail

23 aug

Loppet är flyttat till 23 augusti pga Corona - viruset.

Anmälan öppnar april/maj

Dovra kyrka

I bergsbranten vid norra sjöns nordspets finns ett valvformat utskjutande bergsparti som kallas Dovra kyrka. Denna uppmärksammade formation har skapats genom blockvittring i berget. Ett sprickområde som Dovradalen är en utmärkt angreppspunkt för vattnets och frostens nedbrytande krafter. Genom att vattnet tränger in i bergets sprickor och ökar i volym vid övergång till is vidgas dessa sprickor. Till slut kan även stora block lösgöras från bergväggen. När detta har skett här är osäkert. Enligt traditionen var det jätten i Dovradalen som bröt loss blocket för att krossa Viby kyrka. Jättarna tålde inte klangen av kyrkklockorna och den nya kristna läran. Därför brukade de med så kallade jättekast försöka förstöra kyrkornas klockor. Jättens hustru hette Dovra. Hon sörjde över att ha en så vildsint make, och hennes strida tårar samlades upp i sprickdalen och bildade de tre sjöarna.

Dovra Trail består av fyra olika banor som börjar och slutar vid Östansjö skola. Ni springer på stigar av olika karaktär i naturskön skog. PURE TRAIL !

Dovra Trail 18,4 km: Lite längre och finare bana nu än 2019.
Detta lopp är bitvis mycket tekniskt och en riktig utmaning för de allra flesta. Varierad natur och stigar. Brutalt vackert!
Efter starten kommer vi till en riktig brant men kort backe vid vattentornet för att sedan styra upp mot Tripphult och Blommendal. Efter några kilometer till på fina skogsstigar och skogsvägar som bla passerar gamla torp så kommer vi efter 7km till det natursköna och trolska Dovrasjödalen som är ett naturreservat (vätske och energikontroll). Där får vi följa den trolska Dovrasjöledens röda markering medurs runt dom tre sjöarna i ca 6 km. Detta år kommer vi att springa ner i ravinen och på spångar till sk Dovra kyrka och upp igen. (se film). När ni har sprungit runt sjöarna så kommer ni tillbaks till vätske/energikontrollen där ni åter igen kan fylla på med lite välbehövlig energi (saft/vatten/banan/bulle). På vägen till mål så får ni ta er an lite obanad terräng och en riktig seg backe. Väl uppe på höjden så har ni en fin utsikt över närkeslätten. På vägen ned från höjden så får ni springa nedför en liten trickisig bäckravin med vatten som kommer upp från en underjordisk källa.
Efter bäckravinen är det lätt löpning på stigar genom fin lövskog mot mål.
 
OBS !! 
Om ni har med er egen dryck och energi så vill vi att ni INTE slänger det längs med banan. Vid de olika funktionärsstationerna finns det skräppåsar att slänga i. använd dom, tack

Gå in på denna länk om du vill veta mer om Dovrasjödalen.

Nyhet!
Dovra Trail 12 km är ny för i år:
Samma bana som 18,4km men utan att springa runt Dovra Sjöar. 
 
Dovra Trail 6 km:
En förkortad bana för vuxna och ungdomar som tycker att 18,4km och 12km är lite i det längsta laget.  Samma början och slut som Dovra Trail 18,4km och 12km men vi springer aldrig runt Dovra Sjöar.

Dovra Trail 3 km Kids: Ett Trail lopp för barnen. Max 15 år.

Nytt Datum: Söndagen den 23/8

Var: Start och mål vid Östansjö skola.  Det tar endast 20 min (24,8km) till Östansjö från Mariebergs Galleria (Örebro) via motorvägen.

För de yngre barnen:

Vid skolan finns det för de yngre barnen som inte springer saker att roa sig med. bla lekpark, liten hinderbana, liten fotbollsplan med mål, basketplan och till och med en skateboard ramp:)

Sträckor: 18,4km, 12 km, 6 km och 3 km

Samarbetspartner: Östansjö IF

Hitta till Östansjö skola:

Film från Dovra Trail 2019        

Tävlings Info

Nytt Datum: Söndagen den 23/8, 2020

Var: Start/Mål och parkering vid Östansjö skola

Sträckor: 18,4 km, 12km, 6 km och 3 km (Max 15 år)

Starttider: Kl 12.00 startar 3 km  

                      Kl 13.30. startar 6 km 12km och 18,4 km (Gemensam start !!)

Tidtagning: Ja, av CTiME Sweden. Ni får en sensor och nummerlapp vid er ankomstanmälan på plats. Denna sensor SKALL lämnas tillbaks efter loppet.

Nummerlapp och tidsensor: Hämtas ut senast 30 min innan start.

Kiosk: Vid start/mål så säljer vi något gott att äta och dricka.

Vätskekontroll: 3km har ingen längs banan. 6km har 1 st längs banan, 12km har 3 längs banan och 18,4km har 4st längs banan. Alla lopp har vid mål.

Röda Korset: Sjukvårdskunnig personal från Röda korset kommer att vara på plats.

Brutet lopp: Om ni av någon anledning bryter loppet så måste ni meddela någon av våra funktionärer längs banan eller vid Mål/start. och tänk på att sensorn ska lämnas tillbaks.

Toa, dusch och omklädningsrum: Finns vid Östansjö skola

Kostnad t.o.m 10/8 
18,4 km, 12km och 6 km = 200kr.  Barn 3km = 50kr

Kostnad från 11/8 t.o.m 20/8 kl 22.00: 

 18,4 km, 12km och 6 km = 250kr.  Barn 3km =50kr

OBS !! Sista anmälningsdagen via länk på denna hemsida är torsdagen den 20/8 kl 22.00.    Därefter är det anmälan och betalning på plats tävlingsdagen.           

Kostnad tävlingsdag: 18,4km, 12km och 6km = 350kr. Barn 3km = 50kr

Priser: Priser utlovas från Ullmax till alla som deltar och extra priser till de som hamnar på prispallen i respektive klass. Det finns även pojk och flick klasser för barn 3km.

Prisutdelning: Varje lopp har sin egen prisutdelning.

Återbetalning: Återbetalning görs endast om loppet blir inställt.

ALL TÄVLING SKER PÅ EGEN RISK OCH BILD ELLER FILM PÅ DIG KAN PUBLICERAS HÄR PÅ VÅR WEBB OCH ANDRA ÖPPNA SOCIALA MEDIER.

Anmälan öppnar april/maj